ukončit historii
Titulek pro tisk

Václav Havel poslal Táně Vilhelmové danajský dar – svou knihu v gruzínštině

Václav Havel poslal Táně Vilhelmové danajský dar -

svou knihu v gruzínštině

Knihu „Prosím, stručně" vydanou v gruzínštině věnoval Václav Havel herečce Tatianě Vilhelmové. Neobvyklou pozornost v neobvyklém jazyce jí jménem Václava Havla předal Filip Smoljak, ředitel Muži a ženy o.p.s. a také iniciátor projektu Danajský dar. Ten spočívá v předávání dárků mezi významnými osobnostmi - cílem akce je upozornit na význam a myšlenku dárcovství. Knihu s malebnými gruzínskými literami a Havlovým osobním věnováním, převzala herečka přímo na scéně Letních shakespearovských slavností na Pražském hradě. Tam nyní vystupuje jako Kateřina v komedii Zkrocení zlé ženy.

Jak vysvětlil Filip Smoljak, prvním příjemcem Danajského daru byl v únoru 2011 právě exprezident Havel. Po převzetí obrazu Lukáše Vrbase, mladého malíře s diagnózou DMO, ihned uvedl Táňu Vilhelmovou jako tu osobu, jíž by chtěl štafetu Danajského daru předat. „Táňa je pro Václava Havla herečkou, kterou upřímně obdivuje," řekl Smoljak. „Pozornost od Václava Havla mě moc potěšila, protože si ho velmi vážím", reagovala Tatiana Vilhelmová, kterou Havlův dárek rozveselil a ohledně dalšího obdarovaného si vzala pár dní na rozmyšlenou.

Smyslem projektu Danajský dar je podle Smoljaka rozvíjet dárcovství mezi významnými lidmi. Takto poctěný člověk zároveň získává povinnost obdarovat někoho dalšího, ať už z okruhu svých přátel nebo vzdálených idolů. „Muži a ženy, o. p. s., hlavní organizátoři celé akce, si budou vždy pokládat za čest pomáhat danajským dárcům s vymýšlením či výrobou daru a jeho předáním," dodal Smoljak, jehož sdružení jinak významně pomáhá s pracovním uplatněním osob se zdravotním postižením. Od společnosti Muži a ženy proto herečka dostala i zmenšeninu původního obrazu Lukáše Vrbase pro Václava Havla a k němu i lupu - na prohlížení obrázku i jako symbol kompenzačních pomůcek pro handicapované.

Předání knihy na Shakespearovských slavnostech neproběhlo náhodou: vznik známé divadelní přehlídky pod širým nebem inicioval začátkem 90. let právě Václav Havel, který jako prezident otevřel Pražský hrad mnoha akcím z oblasti kultury a umění. První hra od Williama Shakespeara - Sen noci svatojánské v režii Jana Kačera - se tak v Nejvyšším purkrabství hrála už před jednadvaceti lety, v červenci roku 1990.


> zpráva ke stažení zde [PDF 31 kB]12.07.2011

PRESS

02.09.2011  -  Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 81 tisíc diváků, PDF
15.08.2011  -  Shakespearovské slavnosti jdou do finále, diváky chladnější léto neodrazuje, PDF
28.07.2011  -  Do Prahy přijíždí Oko za oko, Shakespearova komedie o řízení státu, PDF
22.07.2011  -  Pražský hrad ovládnou milostná dramata W. Shakespeara, PDF
18.07.2011  -  Shakespearovské slavnosti znovu uvedou Jindřicha IV., hru o přátelství a politice, PDF
12.07.2011  -  Václav Havel poslal Táně Vilhelmové danajský dar – svou knihu v gruzínštině, PDF
11.07.2011  -  Veselé paničky s Polívkou a Stašovou opět na Shakespearovských slavnostech, PDF
21.06.2011  -  Shakespearovské slavnosti poprvé nabídnou dětský den, PDF
07.06.2011  -  Letní shakespearovské slavnosti 2011 - hlavní tisková zpráva, PDF
30.05.2011  -  Shakespearovské slavnosti se blíží, vstupenky mizí z předprodeje, PDF
15.04.2011  -  Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej, PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2011:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

AKTUÁLNĚ:




HLEDAT




GOOGLE PŘEKLADAČ: